Hvorfor er hudpleie viktig?

HVORFOR ER HUDPLEIE VIKTIG?

Kilder: vitusapotek, kk

 

Daglig pleie av huden og vedlikehold er essensielt for huden. Da huden har flere funksjoner og beskyttelse av organismer er det viktig å ha en hudpleie for å beskytte huden, samt hindre bakterier og andre skadelige mikroorganismer å trenge inn i huden. Det er derfor viktig å holde huden hel, ren og smidig.

Rens:

Rengjøring av huden skal fjerne skitt og forurensning som samler seg der. Man kan bruke spesielle rensekremer/rensemelk og hensikten med å bruke renseprodukter er å emulgere talget på huden da skittet i hovedsak finnes i talget. En bieffekt av at talget fjernes fra huden, er at hudens beskyttelse mot ytre påvirkninger svekkes, og må følges opp med fuktighetskrem og solfaktor for beskyttelse.


www.elixircosmeceuticals.no

Peeling:

Du bør peele huden minst 1-2 ganger i uken, litt avhengig av årstid og hudtype. Vi kan skille mellom tre hovedgrupper når det kommer til peeling: mekanisk, enzymer og kjempisk peeling.

Mekanisk peeling er den mest brukte typen, nemlig en skrubb med korn. Kornene kan være av ulike materialer som for eksempel korn fra frø, alger og sand, plastkuler og jojobakuler. Hvilken mekanisk peeling som brukes avhenger av hvilken hudtype produktet er ment for. Kornene løsner opp og skrubber vekk de øverste cellene i huden.

Enzympeeling er også en meget effektiv måte å fjerne døde hudceller på hudoverflaten på. Enzymene løsner opp bindingene mellom de døde cellene slik at de slipper huden. Enzympeeling er ofte anbefalt for de med sensitiv hud eller de med mye utvidene blodkar/couperose i ansiktet. En enzympeeling virker på den måten at de «spiser» keratin og eksempler på ingredienser som finnes i en enzympeeling er blant annet papaya og bromelin.

Kjemisk peeling er peeling med ulike syrer. Syrer som for eksempel glykolsyre, melkesyre, salicylsure og trickloreddiksyre  og det er syren i produktet som avgjør hvor dypt peelingen virker. Nedenfor ser du en oversikt over hvilke type syrer som finnes:

  • Alpahydraksysyrer (AHA): bla. glykolsyre og melkesyre er med på å fjerne døde hudceller selv ved høyrere pH-verdier, virker gjennom sin kjemiske struktur og har ikke etse-effekt, løser opp bindinger mellom døde hudceller og har også dype gjenoppbyggende effekt.
  • Betahydroksysyrer (BHA): salisylsyre: tillatt i maks 2% konsentrasjon.
  • Trickloreddiksyre: fenol og TCA peeling

 

Hvem bør bruke hva?

En sensitiv, tynn, tørr hud får som regel anbefalt milde peelinger med små korn eller enzympeelinger. Vi får fjernet de døde cellene uten å irritere eller tørke ut hudoverflaten.

Normal hud kan bruke de fleste mekaniske og kjemiske peelinger.

Uren, grov, solskadet hud eller hud med mange betente kviser, anbefales ikke mekaniske peelinger da disse kan stimulere betennelsen. Bruk heller en mild kjemisk peeling som løsner opp de døde hudcellene og tilstoppingene i porekanalen.

Hva slags effekt får du?

Man vil merke at peeling vil gi deg mykere, jevnere og glattere hud med raskere produksjon av nye, friske celler. Med AHA-peeling vil du i tillegg få generelt bedre hudkvalitet, da ren mekanisk peeling kun vil virke på hudoverflaten. I tillegg vil peeling også stimulere nydannelse av hudceller.

Du bør også vite at man ofte finner produkter som kombinerer to eller flere av disse peelingtypene som kan ha ektra positiv virkning. Bruk aldri kroppsskrubben din i ansiktet, da den kan inneholde korn som kan «skrape» den fine ansiktshuden. Det er bortkastede penger å bruke eksklusive kremer og serumer dersom du ikke forbereder huden til å motta dem, med daglig rens og peeling. Unngå for kraftig peeling, da det kan skape hudirritasjon og pigmentforandringer. Hvis du ikke peeler huden, vil påvirkning av sol og økt alder føre til opphopning av døde hudceller og dermed tykkere og grovere overhud. For de som har en frisk og sunn hud, anbefales peeling én til to ganger i uken og ved jevnlig peeling vil fuktighetsnivået øke og bindevevet i huden styrkes. Celledelingen i huden stimuleres også ved bruk av peelingprodukter, da vil du få bort den døde huden og lar den nye, friske huden komme frem.

Solfaktor

Solkrem er en viktig beskyttelse for huden mot solens UV-stråler og det er ikke vanskelig å argumentere for hvorfor du bør bruke solkrem, om det er på vintertid eller sommertid. Det er enkelt å kjenne solens stråler men det er desto med viktig å være klar over hvilke negative effekter soling kan ha. Du kan bli solbrent som er med på å øke risikoen for hudkreft, soling kan øke talgproduksjonen i huden og forverre kviser. det kan gi herpesutbrudd på leppene, samt føre til tidlig aldring av hud og rynker og pigmentflekker kan oppstå.

Hva er UV-stråler og hvorfor er de skadelige?

UV-stråler er elektromagnetisk stråling med kort bølgelengde enn synlig lys. De er derfor ikke synlige, men de er der og kan skade huden vår. UV-stråler kommer naturlig fra sola og det finnes også kunstige kilder til UV-stråler i for eksempel solarium. UV-stråler kan være skadelige først og fremst på grunn av at de kan forårsake DNA-skader i hudceller og kan føre til hudkreft. Det er anbefalt å bruke minimum solfaktor 15, i tråd med kreftforeningens anbefalinger. Behovet for solbeskyttelse vil være avhengig av hvor sterk solen er og hva slags hudtype du har. Vi anbefaler å begynne med en høy faktor tidlig i sesongen slik at man kan redusere faktoren når man har fått et godt grunnlag.

Riktig bruk av solkrem

Riktig bruk av solkrem spiller også en faktor for beskyttelse. Smør jevnlig og rikelig, dvs. en håndfull krem til en kropp. Smør deg en halvtime før du skal ut i solen og gjenta smøringen i løpet av dagen (spesielt etter bading). Vær nøye med utsatte områder som lepper, nese, øre og hals, og smør hodebunnen hvis du er skallet.


www.elixircosmeceuticals.no

Frie radikaler og antioksidanter

Antioksidanter beskytter cellene i kroppen vår mot frie radikaler og på den måten verner oss mot kreft og hjertesykdommer. Frie radikaler er stoffer som kroppen produserer når den forbrenner oksygen. Kroppen klarer seg fint med et visst nivå av disse stoffene, men blir det for mye av dem kan de skade cellene våre. De kan blant annet skade arvestoffet vårt, DNA, slik at det dannes mutasjoner som hvis de blir mange nok, kan gi kreftceller. Røyking, forurensning, stress og stråling kan øke kroppens produksjon av frie radikaler. Eksempel på antioksidanter er Vitamin C og E, betakaroten og selen. Disse stoffene får vi i oss gjennom maten. Et kosthold rikt på grønne, gule og røde frukter og grønnsaker gir tilstrekkelig med antioksidanter, men man kan også finne antioksidanter ved hjelp av riktig hudpleieprodukter som for eksempel antioksidant pads eller ultradefense spf 22, 30 og 50 fra Elixir.

Legg inn en kommentar

Scroll to top